Mistä vaikuttajamarkkinointi koostuu?

vaikuttajamarkkinointi koostuu

Mietitkö edelleen, mitä vaikuttajamarkkinointi on? Onko se edes tehokasta? Miten ihmeessä sitä mitataan? Kuinka se pitää toteuttaa? Ja se suurin kysymys; miksi ihmeessä!

Vaikuttajamarkkinointi on nykyajan puskaradio

Vaikuttajamarkkinointi on modernia suosittelumarkkinointia, puskaradio, word-of-mouth-markkinointia ja se on vuosien saatossa vakiintunut osaksi markkinointiviestinnän palettia. Vaikuttajat ovat osa markkinointimixiä ja samaan aikaan tuotantoyhtiöitä; ostat yhdestä paikasta kaiken suunnittelutyöstä sisällöntuotannon kautta raportointiin.

Teho perustuu samaan kuin ”perinteisessä” suosittelumarkkinoinnissa: henkilö, jolla on vaikutusvaltaa ja johon luotetaan, välittää brändin viestin kohdeyleisölleen. Jo lähes viisi vuotta sitten jopa 92 % kuluttajista luottaa enemmän vaikuttajan kuin brändin sanomaan ostopäätöstä tehdessään (HubSpot 2017).

Termi ”vaikuttaja” on alkanut vakiintumaan suomen kieleen vasta vähitellen. Pidän sitä kuitenkin todella hyvänä käännöksenä englannin influencer-sanasta, joka koostaa yhteen termit bloggaaja, tubettaja, somettaja, striimaaja ja muut yksittäisiin kanaviin viittaavat termit. Esimerkiksi pääasiakseen bloggaava henkilö voi olla myös hyvin suuri tekijä Instagramissa, jolloin pelkkä ”bloggaaja”-termi ei huomioisi Instagram-kanavaa ollenkaan.

Vaikuttajamarkkinointikampanja kulkee samaa polkua kuin muukin markkinointi

Minkä tahansa markkinointikampanjan muistilista on yksinkertaisimmillaan jaettavissa neljään osaan:

  1. Aseta selkeät tavoitteet kampanjalle
  2. Määritä mittarit onnistumiselle (pohjautuen tavoitteisiin)
  3. Suunnittele ja toteuta (mm. etsi sopivat vaikuttajat)
  4. Mittaa tuloksia (asetetuilla mittareilla ja vertaa tavoitteisiin)

Nämä neljä peruspalikkaa auttavat alkuun minkä tahansa strategisen markkinointikampanjan luomisen kanssa. Ennen markkinointikampanjan suunnittelun aloittamista täytyy yrityksen kuitenkin muun muassa tuntea oma kohderyhmänsä (tai asettaa kampanjan tavoitteeksi testata löytyykö uutta kohderyhmää nykyisen ulkopuolelta) sekä tarkistaa kuinka tämä kampanja tukee sekä täydentää brändin markkinointistrategiaa.

Kampanjan rakentamisesta keskustellaan lisää verkkokurssilla.

Kun vaikuttajamarkkinointikampanjan suunnittelu alkaa…

Vaikka periaatteessa tiedät kuinka mm. markkinointikampanja rakennetaan, mitä haluat sillä saavuttaa, ketä haluat puhutella (eli kohderyhmäsi), miten kampanja tukee strategiaasi ja niin edelleen, todennäköisesti pysähdyt miettimään seuraavia asioita:

  • Millainen yhteistyö kannattaisi toteuttaa? Onko hakukoneoptimoitu blogipostaus tehokkaampi kuin pelkkä sosiaalisen median sisältö?
  • Mistä löytäisin vaikuttajan ja kuinka olisin häneen yhteydessä? Onko jossakin olemassa managereita, portaaleja tai PR-toimistoja?
  • Kuinka osaan ohjeistaa vaikuttajaa merkitsemään yhteistyön oikein (lainsäädäntö toteaa, että yritys on loppupeleissä vastuussa väärin merkityistä yhteistöistä)?
  • Kuinka ja missä lähestyn vaikuttajaa?
  • Millä hinnalla yhteistöitä voi ehdottaa minkäkin kokoisille vaikuttajille? Miksei pelkkä kasvovoidetuubi kelpaa palkkioksi mainostilasta?
  • Mitä mittareita (KPI) nyt pitikään asettaa ja miten niitä tulkita?

Vaikuttajamarkkinointi yrityksille -verkkokurssi vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin ja tarjoaa mm. uudelleenkäytettäviä sähköposti-, sopimus- ja raporttipohjia, ohjeita hinnoitteluun ja lisätietoa erikokoisista vaikuttajista, vaikuttajamarkkinoinnin trendeistä ja kokonaisuudesta sekä mm. lainsäädännöstä.

Verkkokurssi lanseerataan syksyllä 2022. Jos haluat kuulla siitä ensimmäisenä, ilmoittaudu ennakkolistalle tästä alta.

Ilmoittautuminen ei sido sinua ostamaan verkkokurssia, mutta saat sitä varten todella hyvän tarjouksen ennen lanseerausta!

Työsähköposti:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.